ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی تیپ‌های بومی فندق (.Corylus avellana L) منطقه اهر با استفاده از صفات مورفولوژیکی
پذیرفته شده برای پوستر XML
نویسندگان
1مروج امور کشاورزی
2کارشناس ارزیاب صندوق بیمه محصولات کشاورزی استان آذربایجان شرقی
چکیده
به‌دلیل اهمیت اقتصادی فندق، بررسی تنوع ژنتیکی آن در ارسباران، جهت گزینش ژنوتیپ‌های برتر و استفاده در برنامه‌های اصلاحی لازم می‌باشد. در این مطالعه با استفاده از 34 صفت کیفی و 22 صفت کمی تنوع ژنتیکی 28 ژنوتیپ گزینش‌شده از منطقه فندقلوی اهر مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست‎آمده برخی از صفات مثل کلروفیل کل، طول شاتون، وزن پوشینه، وزن پوسته سخت و وزن 100 عدد میوه دارای ضریب تغییرات بالایی بودند. ضرایب همبستگی ساده نشان داد که بین برخی از صفات اندازه‌گیری شده از قبیل برگ، ابعاد و وزن میوه و مغز همبستگی مثبت و منفی معنی‌داری وجود دارد. تجزیه کلاستر و برش دندروگرام، ژنوتیپ‌ها را در فاصله ژنتیکی 4 تا 25 به دو گروه اصلی تقسیم کرد. تجزیه به عامل‌ها، 22 متغیر مورد ارزیابی را به 6 عامل اصلی کاهش داد که در مجموع 65/85 درصد واریانس کل را توجیه نمودند. میوه ژنوتیپ‌های مورد مطالعه در این پژوهش تنها به 3 فرم گرد، دوکی و پهن تقسیم شد که اکثر ژنوتیپ‌ها دارای شکل میوه گرد می‌باشند. محدوده زمانی رسیدن میوه‌ها در ژنوتیپ‌های مورد مطالعه از نیمه دوم ماه مرداد تا نیمه اول شهریور متغیر بود و ژنوتیپ‌ها باهم اختلاف معنی‌داری داشتند. تمامی ژنوتیپ‌های موردبررسی پروتاندر بودند. باز شدن گل‌های نر و شروع گرده‌افشانی از اواسط بهمن تا اواخر بهمن و زمان ظهور کلاله‌ها از میان فلس‌های جوانه (مرحله نقطه قرمز) از اوایل اسفند تا اواسط اسفند متغییر بود. نتایج حاصل بیان‌گر وجود تنوع قابل‎توجه در اکثر صفات موردبررسی بود، لیکن شناسائی و تمایز ژنوتیپ‌ها نیاز به استفاده از مجموعه‌ای از صفات متمایزکننده دارد. بر این اساس مشخص شد وزن و ابعاد میوه می‌تواند در تمایز ژنوتیپ‌ها نقشی اساسی داشته باشند. در کل نتایج این تحقیق نشان داد که خصوصیات مورفولوژیکی می‌تواند به‌عنوان یکی از ابزارهای مهم برای شناسایی و ارزیابی واریته‌ها و ژنوتیپ‌های فندق باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات