کُبَر، (Capparis spinosa L.) گیاهی مفید در کلیبر و مغان
پذیرفته شده برای پوستر XML
نویسندگان
1استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
2کارشناس، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
چکیده
کُبَر (Capparis spinosa L.) بومی منطقه مدیترانه است. مناطق خشک گرم و نور شدید آفتاب را دوست دارد و در مناطقی با بارندگی سالانه 250 تا 300 میلیمتر بصورت اقتصادی پرورش می‌یابد. حرارت مطلق تحمل آن بین 11- تا 42+ درجه سلسیوس و تقریبامشابه شرایط اقلیمی زیتون دارد. کُبَر در آذربایجان در اغلب مناطق در ارتفاع 200 تا 700 متری مناطق کلیبر و مغان پراکنش متراکمی داشته که برداشت و فرآوری آن را در این مناطق اقتصادی نموده است. زمان بهره برداری از 15 خرداد تا اواسط شهریور می‌باشد، در این دوره دما افزایش و بارندگی کاهش می‌یابد. دوره گلدهی کُبَر نامحدود و تحت تاثیر عوامل اقلیمی می‌باشد. وقتی درجه حرارت بیش از 25 درجه سلسیوس و بارندگی در حداقل باشد، منجر به تنش مختصر آب و کاهش رشد رویشی و افزایش رشد زایشی و همچنین ماده موثر آن یعنی روتین (rutin) می شود. گل‌ها روی شاخه سال ظاهر شده و لذا هرس زمستانه و حذف میوه ها جهت جلوگیری از تولید ژیبرلیک اسید و رشد رویشی بیشتر، برای تولید حداکثر جوانه گل لازم است. از آنجایی که جوانترین جوانه های گل(به قطر کمتر از یک سانتیمتر)، بالاترین کیفیت از نظر روتین را دارند، لذا گل‌های کُبَر روزانه چیده می‌شود. جوانه های باز نشده، خوردنی و معطر بوده و بصورت ادویه مناسب برای طعم دادن به سالادها، ماکارونی، پیتزا و گوشت بصورت سس و ترشی می‌باشد. ترشی کُبَر اشتهاآور و نیرودهنده می‌باشد. روتین موجود در کُبَر علاوه از مصارف داروئی در ساخت مواد آرایشی مختلف و پمادهایی برای معالجه ورم پوست و دیگر ناراحتی های پوستی کاربرد دارد. به علت نبودن صنایع فرآوری کلیه محصولات کُبَر به قیمت اندک از کشور خارج می شود. در حالی که در کشورهایی مثل ایتالیا و اسپانیا بصورت تجارتی زراعت می‌شود.
کلیدواژه ها
موضوعات