ارزیابی زیستی و اقتصادی فندق (Corylus avellana)در جنگلهای حوزه آبخیز کلیبرچای ارسباران
پذیرفته شده برای پوستر
نویسندگان
1گروه جنگلداری دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر دانشگاه تبریز
2دانشگاه تهران
چکیده
جنگلها نقش کلیدی در معیشت افراد محلی در کشورهای در حال توسعه بازی میکنند. در اقتصاد روستایی و معیشتی، نقش و سهم محصولات غیرچوبی و متنوع جنگل در زندگی روزمره و رفاه ساکنین مناطق روستایی در سراسر جهان اهمیت ویژه ای دارد. هدف از این تحقیق، بررسی شاخصهای کمی تولید و برداشت و نیز شاخصهای ارزیابی مالی مانند درآمد خالص‏، سهم درآمد حاصل از برداشت میوه از درآمد کل سالانه خانوار، ارزش افزوده و میزان خسارات وارده به توده در اثر برداشت میباشد. دادههای تحقیق با استفاده از سرشماری خانوارهای روستا و نیز با استفاده از ابزارهای پرسشنامه و مشاهدات مستقیم جمع آوری گردید. داده های حاصل با استفاده از روش تحلیل هزینه فایده مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که تولید متوسط سالانه فندق در جنگلهای منطقه حدود 395 کیلوگرم در سال در هکتار میباشد در مقابل میزان برداشت مردم محلی از این گونه برابر با 131 کیلوگرم در سال و در سطح منطقه میباشد. بدین ترتیب، تنها حدود 5/2 درصد از کل میوه تولید شده فندق توسط ساکنین روستاهای مورد مطالعه برداشت میگردد. میانگین سود اقتصادی سالانه خانوار از محل برداشت میوه فندق در سال 1386، برابر با 370 هزار ریال میباشد. میانگین ارزش افزوده مرحله خام (4000 ریال در کیلوگرم) نسبت به ارزش افزوده کل (12300 ریال در کیلوگرم) حدود 35 درصد است. میانگین ارزش افزوده فرآوری مرحله دوم (8000 ریال در کیلوگرم) نسبت به ارزش افزوده کل (12300 ریال در کیلوگرم) حدود 65 درصد است. میانگین ارزش افزوده فرآوری مرحله دوم حدود 2 برابر میانگین ارزش افزوده مرحله خام میباشد.
کلیدواژه ها
موضوعات